הפלות חוזרות מובילות לתסכול וחששות מובנים, האם אהיה בהריון מוצלח עד לידה? התשובה היא כן!!!. יעוץ מוקדם יכול להפיג חשש ובחלק מהמקרים להציע טיפול תומך ויעיל.
שלכם,
פרופ' אמיר ויזר
הפלה או אובדן הריון יכולים להתבטא בצורות שונות:
-
הריון כימי - הריון המתבטא רק בעליית הורמונלית של הורמון ההריון HCG וירידתו בהמשך, ללא התפתחות עובר.
-
Blighted ova - כאשר באולטראסאונד נצפה שק ריק ללא עובר מתפתח.
-
הפלה נדחית (כאשר בתחילת הריון נצפה דופק עוברי ובהמשך העובר פוסק להתפתח).
-
מות עובר בשליש אמצעי או שלישי להריון.
במקרים רבים יתכן כי הגורם הוא אקראי, אך במקרים אחרים יתכן ומדובר בגורם ייחודי החוזר על עצמו וניתן לאבחנו ובכך למנוע הפלה נוספת.
אובדן הריון מהווה נטל נפשי כבד על בני הזוג ולכן חשוב איתור הסיבה להפלות חוזרות. בעבר, ברוב המקרים לא ניתן היה לאבחן את הסיבה המדויקת להפלות חוזרות, אלא ניתן היה לתת רק מידע כללי לגבי הצלחות הריונות עתידיים. בשנים האחרונות נצבר מידע רב בנוגע להפלות חוזרות, כך שניתן לתת למטופלת מידע ספציפי.
מהן הסיבות להפלות חוזרות?
גורמים הורמונליים
ניתן להעריך את תפקוד הגופיף הצהוב בין הריונות על ידי מדידת רמות הורמון הפרוגסטרון בדם, או ביופסיה של רירית הרחם. כמו כן נבדקים תפקודי בלוטת התריס. פעילות בלתי תקינה של בלוטת התריס והמצאות נוגדנים נגד בלוטת התריס קשורים בהפלות חוזרות.
גורמים מבניים
מומי רחם העלולים לגרום להפלות חוזרות הינם: מחיצה ברחם, שרירנים ומבנים פתולוגיים אחרים של חלל הרחם.
האבחנה נעשית על ידי צילום רחם או היסטרוסקופיה. הפלות חוזרות יכולות גם להגרם על ידי אי ספיקה של צואר הרחם. בעיה זו ניתנת לתיקון על ידי תפירה של צואר הרחם. מומים מולדים אחרים ניתנים לתיקון באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית.
גורמים גנטיים
האבחון נעשה על ידי בדיקה גנטית של העובר לאחר גרידה. במידת הצורך יינתן יעוץ גנטי. כמו כן מבוצעת בדיקה כרומוזומלית של ההורים (בדיקת קריוטיפ), על מנת לברר האם הם מעבירים אנומליה כרומוזומלית לצאצאיהם.
גורמים אימונולוגיים - חיסוניים
נשים עם הפלות חוזרות בשל גורם אוטואימוני מפתחות נוגדנים נגד פוספוליפידים, נוגדנים אלו lupus anticoagulant ו-anticardiolipin antibody גורמים לקרישי דם בכלי דם קטנים המובילים לשיליה. בעקבות זאת, נפגמת אספקת הדם לעובר, הגורמת לעיכוב בגדילת העובר ולעיתים אף למותו. גורמים אוטואימוניים יכולים להסביר מות עובר בשליש השני ושלישי להריון.
טרומבופיליה (קרישיות יתר)
לאחרונה התברר כי ישנה נטייה גנטית לקרישה פתולוגית, הנקראת טרומבופיליה.
במקרים אלו השילוב בין ההורמונים המשתחררים בעת הריון, לבין הטרומבופיליה, גורם לקרישה בכלי הדם הקטנים שבשיליה (כמו במקרים של הפלות אוטואימוניות כמוזכר מעלה) ואף למוות אפשרי של העובר או להפלתו.
טרמבופיליה יכולה לגרום עיכוב בגדילת העובר, רעלת הריון וקרישה במערכת הורידים העמוקים של האם.
מדוע חשוב לאבחן את הסיבה להפלה חוזרת?
אובדן הריון יכול להגרם הן כתוצאה מגורמים הקשורים בעובר, כגון כרומוזומים בלתי תקינים שאינם מאפשרים לעובר לחיות, או כתוצאה מגורמים אמהיים. אבחון לגבי גורם ההפלה הקשור בעובר יכול להעשות על ידי בדיקה גנטית של הנפל לאחר גרידה. בירור הגורם האמהי להפלות חוזרות דורש אנמנזה מקיפה, של הביטוי הקליני של ההפלה, ובירור הגורם ההורמונלי, מבני, גנטי, קרישתי וחיסוני.
כיצד מטפלים בהפלות חוזרות?
הטיפול בהפלות חוזרות מבוסס על טיפול בגורם האחראי להישנות התופעה:
באם נמצא גורם לקרישיות יתר תטופלי בתרופות נגד קרישתיות יתר (אנטי קואגולנטים).
אם מדובר בבעיה מבנית תתבצע היסטרוסקופיה ניתוחית. אם ישנה בעיה בקריוטיפ יעשה אבחון גנטי טרום לידתי (PGD). לעיתים לא נמצא גורם ברור ובמצב כזה ישנם טיפולים תומכים
פרופ' וייזר מתמחה בבירור וטיפול בהפלות חוזרות. הנך מוזמנת לפגישת יעוץ.