top of page
פרופסור אמיר ויזר - שאיבת ביציות

הפריה חוץ גופית

הפריה חוץ־גופית (IVF) היא פעולה להשגת הריון באמצעות הפריית הביציות מחוץ לגוף האישה. בפעולה זו שואבים ביציות מהשחלה ומפרים אותן בזרע במעבדה. הביציות המופרות מוחזרות לרחם לאחר שלשה עד חמישה ימים.

meged_logo_transparentl_edited.png

התייעצות אין פירושה התחלת טיפול, לעיתים הפגת חששות יכולה להפיג מתחים מיותרים ולתרום להצלחת הכניסה להריון.

שלכם,

פרופ' אמיר ויזר

%D7%92%D7%A8%D7%A9_edited.png

למי מיועדת הפריה חוץ גופית?

ההתויה הראשונה עבורה פותח ה-IVF היתתה כפתרון לחסימת חצוצרות, כדי לעקוף את חוסר יכולת הביצית לעבור לחצוצרה שם מתבצעת ההפריה עם הזרע, באופן טבעי. עם השנים  שיטה זו התפתחה, וכיום היא מיושמת גם במקרים של אנדומטריוזיס בדרגות מתקדמות, במקרים של בעיות ביוץ, כאשר כל טיפולי הפוריות הקודמים לא צלחו.

לאחר מספר שנים פותחה שיטה להזרקת זרע ישירות לביצית, הנקראת מיקרו מניפולציה (ICSI). שיטה זו של הפריה נתנה מענה לגברים עם ספירת זרע נמוכה. כיום ניתן להשיג הריון בשיטה זו גם מזרעונים בודדים.התווייה נוספת ל-IVF הנה גיל האישה. מכיוון ולגיל האישה השפעה רבה על הפוריות, מגיל 39 יש מקום לשקול טיפול IVF כטיפול התחלתי במידה וקיימת בעיית פוריות.

שלבי הטיפול IVF – הפריה חוץ גופית

הטיפול עצמו כולל שלושה שלבים מרכזיים: גירוי הורמונלי מבוקר כדי להשיג מספר ביציות באותו מחזור טיפול (בניגוד לביצית אחת שגדלה במחזור טבעי). שלב זה נמשך בממוצע כ-10 ימים וכולל זריקה אחת עד שתיים ליום. כיום ניתן להזריק את כל התרופות בהזרקה תת עורית, לבד בבית ללא תלות בצוות רפואי.

שאיבת הביציות

הוצאת ביציות בשלות מהאישה. תהליך זה מתבצע על ידי מכשיר אולטראסאונד עם מתמר וגינלי. על מתמר זה מורכבת מחט דקה השואבת את הביציות מהשחלות. תהליך זה מתבצע בהרדמה כללית קצרה, אולם ניתן לבצעו גם ללא הרדמה (לפי רצון האישה). התהליך קצר ולוקח כ 10-15 דקות. לאחר השאיבה יתכנו כאבים קלים בבטן ודימום לדני קל עקב הדקירה בנרתיק. לאחר השאיבה הביציות מועברות מיד למעבדה דרך חלון חדר הניתוח.

הפריית הביציות

הביציות מועברות למעבדת ה- IVF ומופרות בזרע בן הזוג, או זרע תורם. הביציות המופרות גדלות במעבדה באינקובטור בתנאים מבוקרים. השלב השלישי הנו החזרת העוברים- פעולה זו מבוצעת ללא הרדמה ומתבצעת בדרך כלל 3-5 ימים אחרי השאיבה. כתלות במספר ואיכות העוברים הראויים להחזרה. הפעולה קצרה ודומה לבדיקה גינקולוגית

בירור ובדיקות לפני הפריה חוץ גופית

לפני IVF יש לעבור בירור מקיף לשני בני הזוג על ידי רופא מומחה לפוריות, כדי לנסות לאבחן ככל שניתן את בעיית הפוריות ואם יש בעיות רפואיות אחרות לזוגבירור בן הזוג כולל בדיקת זרע ובמידה ואינה תקינה בירור הורמונלי, אולטראסאונד אשכים ובמידת הצורך בדיקת קריוטיפ. בירור האישה כולל בדיקות דם להערכת רזרבה שחלתית, פרופיל הורמונלי, AMH (במידת הצורך) ואולטראסאונד אגן להערכת הרחם והשחלות. במידת הצורך יורחב הבירור לצילום רחם ובדיקות נוספות. בנוסף כחלק מבדיקות השגרה תתבקשי לבצע פאפ ובדיקת שד על ידי כירורג. שני בני הזוג נדרשים לבצע בדיקות למחלות זיהומיות. סקר גנטי לקראת הריון (מבוצע בקופה) מומלץ לפני הפעולה. במידה וקיימת מחלה גנטית במשפה שלך או של בן זוגך, מומלץ יעוץ פרטני על ידי גנטיקאי.

הריון מהפריה חוץ גופית

כעבור 12 יום מיום החזרת  לוקחים בדיקת דם של ההורמון βhCG כדי לוודא הריון. להריון שהושג באמצעות הפריה חוץ־גופית מתייחסים כאל הריון רגיל. אם אכן הושג הריון, צריך להמשיך לעקוב אחר מצבך. המעקב כולל בדיקות דם ובדיקות אולטרסאונד כדי לוודא שההריון תקין.

ביציות-מופרות.jpg

ביציות מופרות בשלבי התפתחות שונים 

הפריית ביצית בישראל

ישראל הינה אחת המדינות המתקדמות בעולם בנושא הפרייה חוץ גופית (IVF), אותה עוברות נשים ישראליות רבות. עם זאת, מעטות הנשים המדברות בכנות על המורכבות הרגשית של התהליך.

צפו בפרופ' ויזר מתארח בתכנית "בוקר בריא" יחד עם מטופלת לשעבר:

bottom of page