top of page

תרומת ביצית

כשל שחלתי מוקדם הינו מצב בו תפקוד השחלות פוסק לפני גיל 40 ומונע את האפשרות להיכנס להריון באופן טבעי. מהם הגורמים לכשל שחלתי מוקדם? איך ניתן לאבחן וכיצד תרומת הביציות שומרת על חלום המשפחה? 

meged_logo_transparentl_edited.png

למי מיועדת תרומת ביצית?

תרומת ביצית מיועדת לכל אישה עם כשל שחלתי או לאישה הנמצאת בטיפולי IVF, עקב עוברים באיכות נמוכה או חוסר יכולת ליצור עוברים כלל.

מהו כשל שחלתי מוקדם?

כשל שחלתי או אי ספיקה שחלתית, הוא מצב בו תפקודן של השחלות, בהן מאוחסן מאגר הביציות של האישה, הולך ויורד עד לכדי חוסר תפקוד מוחלט. תהליך זה מתרחש אמנם אצל כל אישה באופן טבעי בגילאי 40-50, אך במצבים חריגים עשוי להתפתח עוד לפני גיל המעבר. מדובר בתופעה נדירה יחסית והשכיחות של אלה הסובלות ממנה עומדת על כ-1%.

מה הם הגורמים לכשל שחלתי מוקדם?

הסיבות לכשל שחלתי בגילאים צעירים לרוב אינן ידועות ולמעשה קיימים הסברים שונים לתופעה. ביניהם בעיות בחילוף החומרים המשפיעות על ההורמונים המופרשים; גורמים אוטו - אימוניים הנובעים מפגיעה במערכת החיסון המשפיעה על כלל המערכות בגוף ועוד. כמו כן, אי ספיקה שחלתית עשויה להיות תוצר לוואי של טיפולים שונים, כמו כימותרפיה או הקרנות או לנבוע מסיבות גנטיות, לדוגמה נשאות של תסמונת ה-X השביר או תסמונת טרנר (הפרעה גנטית המתאפיינת בחוסר מלא או חלקי של אחד מכרומוזומי המין הנשי X).

מהם התסמינים לכשל שחלתי מוקדם?

התסמינים המאפיינים כשל שחלתי מוקדם זהים לתסמיני גיל המעבר. המחזור החודשי עשוי להיות לא סדיר או שהוא עלול להפסיק. יתכנו גם תופעות לוואי נוספות המאפיינות את גיל המעבר, כמו גלי חום, הזעות לילה, עצבנות, יובש בנרתיק, דחף מיני נמוך או בעיות שינה.

אבחון כשל שחלתי מוקדם

במצבים בהם המחזור החודשי אינו סדיר או פוסק כלל, המטופלת תעבור בדיקה גופנית ותשאול מקיף לגבי מצבה הבריאותי הכללי והופעת תסמינים אחרים המאפיינים אי ספיקת שחלות. כמו כן, מקובל כמובן לבצע בדיקה לשלילת הריון.
קיימות מספר בדיקות ממוקדות אשר מטרתן להעריך את המצב השחלתי. הבדיקה השכיחה ביותר היא בדיקת רמת ההורמון FSH, המופרש ממוח האישה ותפקידו לגרות את השחלה לפתח זקיקים ולגדל ביציות לקראת הבשלה וביוץ . כאשר השחלה אינה מגיבה בצורה טובה או אינה מגיבה כלל, הפרשת הורמון ה- FSH תהיה מוגברת. בנשים מבוגרות לאחר גיל המעבר, שהשחלות אינן מתפקדות כלל - רמת הורמון זה תהיה גבוה מאוד.
אינדיקציה נוספת היא רמת הורמון האסטרדיול או אסטרוגן בדם. מצבים בהם רמת האסטרוגן נמוכה וה- FSH גבוהה, עשויים להיות גם הם סימן לכשל שחלתי.
כמו כן ניתן לבדוק את רמת הורמון ה- AMH. בניגוד ל- FSH המשפיע בשלבים האחרונים של גדילת הזקיקים, בדיקת ה – AMH מייצגת את מצב הזקיקים בשחלה בשלבים מוקדמים יותר של ההתפתחות. ככל שהשחלה עשירה יותר בזקיקים לא בשלים, כך תהיה רמת ה AMH גבוהה יותר. במצב בו נותרו בשחלה זקיקים מועטים תהיה רמתו נמוכה ותעיד על רזרבה שחלתית ירודה. קיימות  דרכים נוספות אשר בדרך כלל יבוצעו על ידי הרופא המטפל בעת הבירור.

תרומת ביציות

העוברים הנוצרים מוחזרים לרחם האישה, לאחר הכנה מתאימה של רירית הרחם בעזרת טיפול הורמונלי.

שיפור תפקוד שחלות

נכון להיום, לא קיימת שיטה למניעת כשל שחלתי מוקדם ואין כל טיפול המרפא את המצב וגורם לשחלות להתחיל לתפקד שוב כראוי. בדרך כלל ניתן לתת טיפול הורמונאלי המסייע לאישה להתמודד עם התסמינים ותורם למניעת איבוד עצם בשלב מוקדם.
במטופלות המעוניינות להרות התמונה כמובן מורכבת יותר. כל מקרה נבדק בקפדונת בכדי להעריך את סיכויי המטופלת להרות מביציותיה שלה. מטופלות אשר לא יוכלו להרות מביציותיהן יוכלו להרות באמצעות תרומת ביצית.
בישראל מותרת על פי חוק תרומת ביציות עד לגיל 54, מתורמות ישראליות וכן, ניתן לעבור טיפול תרומת ביצית באמצעות ביציות הנשאבות מתורמות בחו"ל ומופרות בזרע בן הזוג.

כיצד מתבצעת תרומת ביצית?

לשם ביצוע תרומת ביציות יש להעזר בהפריה חוץ גופית. התורמת עוברת הכנה לשאיבת ביציות בעזרת תרופות להשראת ביוץ, כאשר המטרה היא להשיג כעשר ביציות במהלך כל שאיבה. שאיבת הביציות מהתורמת מתבצעת בהרדמה כללית. לאחר שהתקבלו הביציות הן עוברות הפריה בעזרת הזרע של בן זוגה של הנתרמת. ניתן גם להשתמש בזרע תורם שמקורו מבנק הזרע.

במקרים בהם האישה בוחרת לעבור טיפול בעזרת תרומת ביציות ותרומת זרע, מדובר למעשה באימוץ של עובר על ידי הנתרמת. פעולה זו שונה מאימוץ ילד, מאחר והיא מאפשרת לאם גם לשאת את ההריון וללדת.
העוברים הנוצרים מוחזרים לרחם האישה, לאחר הכנה מתאימה של רירית הרחם בעזרת טיפול בהורמונים (אסטרוגן ופרוגסטרון) או במחזור טיפול טבעי. העוברים שהתקבלו מהביציות שהופרו מועברים לחלל הרחם בעזרת צנתר המוחדר לצוואר הרחם. הפעולה מבוצעת ללא הרדמה וכרוכה במעט מאד אי - נעימות.

כיצד בוחרים את התורמת?

בחירת האישה התורמת את הביציות נעשית בעזרת הנתרמת, ומסתמכת בעיקר על נתוני המראה הכללי של התורמת, כמו גובה, משקל, צבע שיער ועיניים ומוצא אתני. לעתים ינתנו נתונים נוספים, למשל באשר להשכלתה ומקצועה והאם הרתה וילדה בעבר. התורמת עוברת שורה מקיפה של בדיקות, כמו נוגדנים לאיידס או לדלקת נגיפית של הכבד.

מהן הסכנות בהליך תרומת הביצית?

למרות שהגיל הממוצע של נשים שעוברות תרומת ביציות גבוה יחסית, הסכנות הכרוכות בטיפול זה אינן גדולות ונובעות ברובן מסיבוכים במהלך ההיריון, כמו יתר לחץ דם. בנוסף השכיחות לסיכונים השונים עולה במצבים של הריונות מרובי עוברים זאת בשל הנטייה להחזיר יותר מעובר אחד אל הרחם זאת כדי להעלות את סיכויי השגת ההריון. הרופא יבצע בנתרמת בירור רפואי לפי הצורך .

אם יש לכם שאלות נוספות, אנא צרו קשר. פרופ' ויזר ישמח לתת מענה מקצועי ואדיב ולהפיג את חששותיכם.

bottom of page